兼容并蓄 的艺术

   日期:2017-12-08     来源:深圳家具·设计    作者:刘娟    
核心提示:阿育他耶府又名“大城府”,在400年前曾是泰国的首都,如今已被列入世界遗产。大酒府选址在此有望成为当地新旅游景点,为附近社区带来经济效益。在该项目中,建筑设计和环境背景的融合,是吸引游客最大的卖点。
旧貌换新颜

坐落在阿育他耶府(Phra Nakhon Si Ayutthaya Province)的湄南河(Chao Phraya River)河畔的“大酒府”(The Wine Ayutthaya),如今成了爱酒之人新的休闲去处。阿育他耶府又名“大城府”,在400年前曾是泰国的首都,如今已被列入世界遗产。大酒府选址在此有望成为当地新旅游景点,为附近社区带来经济效益。在该项目中,建筑设计和环境背景的融合,是吸引游客最大的卖点。 
 
 
  
Situated on a bank of the Chao Phraya River in Phra Nakhon Si Ayutthaya Province, The Wine Ayutthaya is a new leisure place for wine drinkers. The building was constructed to become a new tourist attraction in hopes of stimulating the economy of local communities surrounding this world heritage site, which was the capital city of Thailand 400 years ago. The building is a product of architectural creativity and environmental context molded into a magnet for tourists.
 
 
 
这座单层建筑中,精心设计的景观环境与场地原有的大树浑然一体。该建筑高9米,长宽均11米,整体结构均由钢筋胶合板制成。红酒屋内部空间被分出四个平台,不同高度的各个平台让游客能从不同角度观赏美丽河景,而高度的变化使室内外产生对比。同个空间内5个螺旋楼梯分别与不同的平台相连接。底层设有酒吧区,而座椅穿插在楼梯之间。这样的平台和楼梯可谓是绝佳观景点。
 

 
A single story building blends in with existing large trees with carefully designed landscape. The building is 9 meters in height and 11 meters equally in width and length made entirely from steel-reinforced plywood. The interior of the wine house is divided into 4 platforms, each with its own height that serves as a vantage point for visitors to absorb the beautiful view of the river from different angles, contrasting the interior with the exterior spaces. There are 5 sets of spiral stairs attached to each platforms. The ground floor is occupied by a wine bar, and seats are placed between the staircases. The platforms and staircases are scenic viewpoints. 
 
因地制宜
 
在当地发现的木制房屋是设计出此钢筋胶合板建筑的灵感来源。以地板、墙体和屋顶形式裸露出来的,价格低廉的井字结构系统,却是看起来轻盈的坚固结构。井字墙同时还是有助于降低室内温度的滤光器。而且,在飘散着胶合板和红酒的混合气味中,饮酒者能体验到别样的享受。
 

 
The locally found wooden houses are the inspiration to create this steel-reinforced plywood structure. The knock-down waffle structure system which is visually light but structurally strong is being exposed through the design of floor, wall and roof. The waffle walls can be a light filter that helps cool down the interior atmosphere. Moreover, wine drinkers can enjoy another depth of experience through the sense of smell mixture between plywood and wine. 
 
在这座建筑里,胶合板既是用作家具装饰的室内材料,也是整座建筑的结构材料。这种做法拓宽了胶合板的用途,也改变了人们对胶合板的固有印象——从临时材料转变为永久性建材。
 

 
In this building, plywood a material normally used for interior purposes as furniture structure being used as a building structure. This has broaden the potential and transform the perception of plywood from a temporary material to a permanent and extraordinary edifice.
 

 
在有限空间里的5个螺旋楼梯,兼具交通空间和支撑结构的功能。此外,熟悉的尺度感和数个螺旋楼梯所塑造出来的陌生空间,让游客仿佛如坠梦里。
 
All five spiral stairs has been designed not only for circulations that fit in limited spaces but also serve as structural supports. Furthermore, familiarly experienced scale and amount of spiral stairs has been sculpt into an unfamiliar new space arousing visitors the sense of abstract.
 
在胶合板上涂抹树脂并用1毫米厚的PVC板覆盖建筑,目的是为了遮挡雨水和抵御湿气。但从外部看,在PVC板上倒影出的明暗波动,让建筑显得柔和,还清晰地映出了内部空间。
 
The building is protected from rain and humidity by coating plywood with resin and covering the building with 1 millimeter thick PVC sheets. From the exterior, the undulating reflects of PVC sheets visually soften the building, in the meantime, exposed the interior through its clearness.
 

 
克服概念上的限制,直面材料和尺度上的挑战,最终创造出一座兼容并蓄的建筑,一件复兴雄伟古城旧时精神的艺术品。
To overcome conceptual limitations and face challenges in both material and scale in order to create an all-embracing architecture is the purpose of The Wine Ayutthaya, a work of art to revive the spirit of this once majestic ancient city.
 
项目名称:大酒府
项目位置:泰国·阿育他耶府
客户:Soraya Visitsopa
完成时间:2017年3月24日
建筑面积:215 m2
建筑设计:曼谷项目工作室
主建筑师:Boonserm Premthada
设计团队:Nathan Mehl
摄影:空间移动工作室
 
标签: 建筑 空间 设计
 
更多>同类设计

推荐图文
推荐设计
点击排行